Je hebt vast wel eens gehoord van creatine, dat spier opbouwende wondermiddel dat je zogenaamd binnen no-time in de ultieme hulk transformeert. Maar is creatine echt de toverstaf van fitnessland, of is het gewoon een hoop gebakken lucht? In deze blog ontmaskeren we de fabels en feiten rondom creatine!
Laten we beginnen met de fabels die de ronde doen over creatine. Ten eerste zou creatine gevaarlijk zijn en kunnen leiden tot nierfalen of andere nare bijwerkingen. Onzin! Uit onderzoek blijkt dat creatine veilig is, mits je de aanbevolen doseringen niet overschrijdt. Zolang je niet als een malle kilo's creatine naar binnen werkt, hoef je je geen zorgen te maken over je gezondheid.
Een andere fabel is dat creatine alleen werkt als je het vlak voor je training inneemt. Ook niet waar! Creatine heeft namelijk tijd nodig om zich op te bouwen in je spieren. Het maakt dus niet uit wanneer je het precies neemt, zolang je het maar dagelijks en consistent doet.
Tot slot hoor je vaak dat creatine alleen geschikt is voorbodybuilders en andere krachtpatsers. Niets is minder waar! Creatine kan juist voor allerlei sporters nuttig zijn, van voetballers tot hardlopers en alles daartussenin.Zelfs als je niet per se spieren wilt kweken, kan creatine je helpen om net dat beetje extra uit je training te halen.
Oké, genoeg fabels ontkracht. Maar wat zijn dan de feiten over creatine? Nou, om te beginnen is het een van de meest onderzochte supplementen in de fitnessindustrie. Uit al die onderzoeken blijkt dat creatine wel degelijk kan helpen bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je prestaties. Het zorgt er namelijk voor dat je meer energie hebt tijdens je training, waardoor je harder en langer kunt trainen.
Een ander feit is dat creatine vooral nuttig is voorsporters die korte en explosieve inspanningen leveren, zoals sprinters of gewichtheffers. Voor duursporters heeft creatine minder voordelen, omdat het vooral helpt bij korte, intensieve inspanningen.
En wat betreft die doseringen waar we het eerder overhadden: de aanbevolen dagelijkse dosering creatine is zo'n 3 tot 5 gram per dag. Meer dan dat heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.
Conclusie: Creatine is een nuttig supplement bij het verbeteren van sportprestaties, zolang het op de juiste manier en in de juiste dosering wordt gebruikt. Het is geen magische oplossing voor spieropbouw, maar kan wel ondersteunen bij het behalen van fitness doelen en je uithoudingsvermogen verbeteren.